A teremben egész télen megfagytunk – a padlófűtéssel ennek mostantól vége

Nincs is annál jobb, mint amikor rákészülünk egy kiadós edzésre, aztán ír Sanyi, hogy elnézésünket kéri, de sajnos a mai napon nem tudjuk kidolgozni magunkból az egész napos feszültséget, mert a kazán bemondta az unalmast – immár sokadjára. Télen szinte állandó probléma ez – aztán nyáron következik a klíma leállása, de most nem erről akarok beszélni.

Mivel már nem egy, s nem is két ember döntött úgy, hogy másik teremben szabadul meg az alattomosan támadó zsírsejtektől a folyamatosan rakoncátlankodó, így kiszámíthatatlan viszonyokat teremtő kazán miatt, Sanyiék úgy döntöttek, rábeszélik a terem tulajdonosát, hogy találjon valamiféle hosszabb távú megoldást, mert ez a helyzet az edzőterem jövőjét fenyegeti. Szerencsére abszolút nyitottnak bizonyult erre az úriember. Elmondta, éppen most pályázott napelemek telepítésére, így valamilyen elektromos fűtésrendszer kialakításában gondolkodik.

Az egyik kettlebelles srác szólt, hogy egy ismerőse nem olyan régen talált egy lehetőséget, melynek a neten utánanézve kiderült, az elektromos padlófűtés havi költsége nulla is lehet napelem használata esetén, így talán ez lenne az ideális megoldás. A tulajdonos kapva kapott az alkalmon, s rögtön utána is nézett ennek a fűtési módszernek, illetve a kiépítés lehetséges költségeinek. A várható kiadásokról nagyságrendileg tudott tájékozódni a weboldalon, persze azt már ott is jelezték, hogy a pontos költség nagyon sok mindentől függ. Az, hogy nemrég szigeteltette az egész termet, bizakodásra adott okot, ráadásul a tervezett napkollektorral hosszabb távon kifizetődőnek tűnt a padlófűtés kialakíttatása.

Azért azt is megfontolta, hogy egy új kazános rendszer kialakítása milyen befektetést igényelne, de aztán a különféle körülményeket mérlegelve hamar ráébredt, egyáltalán nem jó ötlet csöbörből vödörbe kerülni. Az elektromos padlófűtés havi költsége mellett az is a váltás mellett szólt, hogy ezzel a fűtési móddal évtizedekre lehet tervezni, a meghibásodásokat pedig könnyen és gyorsan képesek javítani – bár úgy tudjuk, ezeknél a fűtőszőnyegeknél egyáltalán nem jellemző, hogy bármi probléma lenne, így már önmagában ezért megérné váltani, sok bosszúságtól kímélne meg mind minket, mind saját magát a tulajdonos, ha vállalná ezt az egyszeri munkálatot.

A tartósságot egy amorf fémötvözetnek köszönheti a padlófűtés, ezzel még poénkodtunk is, hogy milyen jó reklámszövegeket írhatnánk a konditeremnek ennek a jelzős szerkezetnek a felhasználásával. A nyertes valószínűleg Kriszta lett volna, ha versenyt hirdetünk e tekintetben, hiszen szerinte a gyúrást a padlófűtés kiépítése után úgy is reklámozhatnánk, mint a módszert, mely az amorf testeket fémötvözet keménységűvé változtatja.

Mivel ügyesen kampányoltunk, a tulaj végül megtette az első lépéseket az új fűtésrendszer felé. Amikor kijöttek a helyszíni felmérésre, épp a zuhanyzó felé tartottam. Sanyi kísérgette őket nagyon komoly arccal – igen komikus, amikor koncentrál. Végül is elmesélte, hogy nemsokára megküldik az árajánlatot, de azt mondták, nagyon jók a hely adottságai, így kedvező feltételekre lehet számítani. Emellett azt is megtudtuk, hogy az elektromos padlófűtés javítja a komfortérzetet, s egészséges is – Sanyi azt mondta, ezt biztosan ki fogja írni a terem honlapjára, hiszen nem sok edzést biztosító helyen büszkélkedhetnek ilyen modern fűtési móddal.

Nagyon érdekelt, hogyan tudnak egy fűtőszőnyeget sok-sok különböző méretű s kialakítású lakásban alkalmazni, erre a szakemberek elmesélték, hogy több kisebb darabból állítják össze egy helyiség padlófűtését, ráadásul nem szükséges a teljes padlón kialakítani ezt a fűtési módot, mivel már kb. 80%-ának lefedése is jó eredményeket hoz. Nagyon tetszik, hogy tartóssága mellett ennyire jól alakítható az egyedi körülményekhez ez a fűtési mód. Kedvelem a rugalmasságot! Ráadásul ennél esztétikusabb megoldást keresve sem találhatnánk, az ósdi radiátorok helyére polcok kerülhetnek, a fűtés semmilyen zajjal nem jár. Aligha találhatnék fogást ezen a technológián.

Arra gondoltam, esetleg otthon is átalakíthatnánk a fűtést, egyre vonzóbbnak tűnik számomra ez a megoldás. Az biztos, hogy ha itt a teremben jónak látom majd, saját részre is kiépíttetem. Termosztátokkal irányítható, azaz még anyám is elboldogul majd vele, ha meglátogat, ez azért fontos szempont. S legalább a fűtésszámlám hozzácsapódna a villanyszámlához, így kevesebb eséllyel felejtem el a kifizetését.