A testedző legjobb barátja a konyhája

Hiába ér minden sport és edzés, és hiába emelgetjük a hatalmas súlyzókat akkor, ha a táplálkozásunk nem megfelelő. Minden jó sportoló tudja, hogy a testalakunknak legalább a felét abból nyerjük, hogy hogyan étkezünk, és ezért az edzőterem után a konyhánkban fogjuk tölteni a legtöbb időnket, ha jó alakot akarunk magunknak szerezni. Úgyhogy tegyünk róla, hogy a konyhánk fel legyen erre készülve!

Egy sportember konyhájának teljesen más szempontoknak kell megfelelnie, mint egy hagyományos család igényeit kiszolgáló társának. Ez elsősorban nem stílusban jelenik meg: a konyhánk lehet modern, klasszikus vagy akár amerikai is, ameddig mi kényelmesen érezzük magunkat benne. Ez utóbbi azonban nagyon fontos, hisz egy olyan helyiségben, ahol mi magunk se érezzük jól magunkat, nem fogunk időt tölteni azzal, hogy gyakran egy egész héttel előre megfőzzünk. Ilyenkor mindig lesz egy kibúvók, ami miatt úgy érezzük, hogy jogos, hogy ma egy kicsit „bűnözzünk” és nem az előírt diéta szerint együnk, így nem érdemes ilyen akadályokat magunk elé görgetni.

konyhabútor ötletekEzért ha olyan helyzetben vagyunk, például konyhafelújítás előtt, akkor mindenképpen azt javaslom, hogy fektessünk figyelmet a kinézetre is. Legyenek egységesek a bútorok, a konyhai kiegészítők jól illjenek hozzá, és érezzük magunkat kellemesen ebben a környezetben. Ehhez ajánljuk, hogy keressünk fel valakit, aki tud segíteni minket konyhabútor ötletekkel, konyha berendezésével kapcsolatban, mivel így tudjuk a legkellemesebb munkakörnyezetet előteremteni.

Egy testépítő azonban meggondolt táplálkozása miatt több különleges igénnyel is rendelkezik a konyhája felé, amit még a legjobb szintén egy építkezés, felújítás alkalmával tisztázni, mivel később ilyen változtatásokat már drága lehet eszközölni.

Az egyik legfontosabb dolog, hogyha jó alakot akarunk, akkor ki kell űznünk a konyhánkból a gyorsételeket és a nassolni valókat, és helyette minden napra előre el kell készíteni azt az ételt, amit fogyasztani akarunk. Ennek a legegyszerűbb módja, ha a hétvégén előre megtervezzük az egész jövő hetünket, és mindent megfőzünk egy kényelmes szombati-vasárnapi napon, majd eltároljuk, lefagyasztjuk őket. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a hűtőnkben van hely arra, hogy egy heti készételt elrakjunk, és a fagyasztónk is elég kapacitással rendelkezik ahhoz, hogy ételes dobozokat rakjunk bele. Ezzel mindenképpen számolnunk kell a vásárlásnál, és olyan hűtőt választani, ami az átlagosnál nagyobb méretű, és megfelelő fagyaszóval is rendelkezik. Akár az is lehet megoldás, hogy fagyasztót külön veszünk, és a konyhától különálló helyen, esetleg a pincében tároljuk majd, hogyha különösen nagyot szeretnénk. Hogyha ezek azonban nem valósulnak meg, akkor annak az lesz az eredménye, hogy egy hétköznap este arra jövünk haza, hogy már nincsen előre elkészített ennivalónk, és inkább csak rendelünk valamit, minthogy hullafáradtan elkezdjünk még valamit csinálni.

Szükségünk lesz rengeteg dobozra és tároló helyre, amiben a készételeket és a nagy mennyiségű hozzávalót tároljuk, így jó lesz tervezés során ezekre számítani. Amikor a konyhai szekrényeket vásároljuk, mindig többen gondolkodjunk, mint amit egy átlagembernek ajánlanánk, vagy konzultáljunk szakértőkkel, akik több hasonló konyhát terveztek már, és jobban képben vannak arról, hogy milyen konyhabútor ötletek és kiegészítők tudnának minket segíteni.

Szintén sok helyet szoktak elfoglalni a táplálkozás-kiegészítők, melyeket megéri a többi alapanyagtól is elkülöníteni. Ezeknek szintén készüljünk külön szekrénnyel, ahol vegyük figyelembe, hogy általában nagy tömegű dolgokról van szó. Nekünk lehet, hogy nem esik nehezünkre őket tartani, de ha laminált faforgácslap bútorokban gondolkodnánk konyhánk berendezéséhez, akkor mindenképpen vastagabb lapokat szereljünk be ezekhez a szekrényekhez, de a legjobb természetesen az lenne, ha valódi fából készülnének ezek a tároló elemek.

Mivel egyszerre mindig nagy mennyiségű ételt főzünk, ezért figyeljünk arra, hogy nagy pultfelületünk legyen, ahol kényelmesen elférünk minden felszerelésünkkel együtt. Minden eszköz, amit használunk, kegyen jó minőségű, mert egyébként nagyon nagy időveszteséget jelenthetnek: ha a sütőnk lassan indul be vagy a turmixgépünk melegszik túl, és kell várnunk vele két adag elkészítése közt, nagyban megnehezítjük saját életünket.

Ha ezt a pár egyszerű szabályt már a tervezés alatt betartjuk, vagy keresünk egy olyan segítőcéget, aki leveszi a vállunkról ennek a terhét, akkor könnyebbé fogjuk tenni azt, hogy egészséges testépítő életmódot folytassunk, és megfelelően táplálkozzunk. Konyhánk ugyanis adni fogja magát ahhoz, hogy úgy főzzünk benne.