Tovább tanulás, eladó, bukósisak méret

Manapság már nem tudni, hogy mi az a szakma, aminek lesz jövője, és hogy mit érdemes tanulni. Én azt mondom, mindenki olyan szakmát próbáljon meg kiválasztani, amit szeret, nem pedig azt, amibe belehajszolják esetleg.

 

A szakma kiválasztása

 

Persze hogyan is tudhatná egy 14 éves gyerek, akinek még a tojáshéj…szóval honnan tudhatná, hogy mit akar egész életében csinálni? Azt hiszem a gyerekek igen kevés százaléka tudja azt, hogy mi szeretne lenni, mi az amit szívesen csinálna egész életében.

Ahány gyerek, annyi féle, így mindenki másmilyen, és mást szeret. Az egyik gyerek szeret tanulni, a másik pedig nem. Sőt, még családon belül is megoszlik a dolog.  Nekem két gyerekem van, az egyik szeret tanulni, a másik pedig nem. A tanulásra kiéhezett tudatos, és szeretne tanulni, míg a másik alig várja, hogy kijárja a kötelező iskolát. Egy család, és mégis más. hajszoljam bele ennek ellenére abba, hogy de igen, tanulj, menj főiskolára, esetleg egyetemre, és tanuljon valamit, amit nem fog szeretni, és használni sem?. Hét nem. Nem is egy ismerősöm van, aki ezt tette a gyerekével, és feleslegesen. Nem szerette amit tanult, később vagy kimaradt, vagy abba hagyta a főiskolát. Akkor minek beleölni az időt, és nem utolsó sorban a pénzt?

Nem kell mindenkinek diploma, hiszen számos olyan szakma van, amire szükség van, és hiány van belőle.

 

A hiányszakmák

 

Az egyik barátnőm lánya is egy ilyen hiány szakmára jár. Akár hiszitek, akár nem, hiány van az eladói szakmával rendelkezőkből. Pedig rájuk is szükség van. Ha ők nem lesznek, ki fog a boltokban dolgozni? Egy egyszerű szakma, mégis kevés van belőle, kevesen választják ezt a szakot.meter-512181_640

Most úgy próbálják meg ösztönözni őket erre a szakra, hogy ösztöndíjat is kapnak havonta. Hozzá teszem, nem is kis összeget, hiszen az alap a 10.000, és ennél csak több lehet ha jól tanul valaki. A plafon azt hiszem a havi 40.000. Azért az még ma sem kis pénz.

Múltkor pont náluk voltunk vendégségben, és még viccelődtem is vele, hogy tanulták e már a bukósisak méretet? Meg hasonló viccelődések mentek, de persze csak finoman.

Azt vélem, hogy mindenkinek magának kell szakot választania, vagy hogy mit szeretne csinálni. Nem baj, ha nem tudja ezt eldönteni 8. osztály végén, hiszen soha nem késő váltani. Lásd, hányan tanulnak felnőtt korukban, és öntenek úgy, hogy mást tanulnak, másik szakmát szeretnének. Mindig van lehetőségünk változtatni, csak akarni kell.