Valaki testet épít, valaki meg napelemes rendszert

Kezdetét vette az új esztendő és minden bizonnyal sokan léptek át bele nagy reményekkel és még komolyabb újévi fogadalmakkal. Van, aki többet akar keresni, van, aki kevesebb ruhát akar vásárolni, van, aki meg akar tanulni kubai salsázni, van, aki meg akar hízni és bizony rengetegen vannak, akik le akarnak fogyni, vagy legalábbis változtatni a mostani életmódjukon. Ennél fogva persze nem meglepő, hogy az év első hónapjában tömve vannak a konditermek, alig lehet kifogni egy szabad kardio gépet, vagy egy helyet a péntek este 6-os TRX köredzésen. Az elején mindig nagy az elán, azonban számtalan esetben nincs elég kitartása a delikvensnek és hamar felhagy az egészségesebb életvitellel és a testépítéssel. Ezért ha úgy érzed, te is hasonló cipőben jársz, van egy jó tippem a számodra a következő évi fogadalmaidhoz: ne a tested építését fogadd meg, hanem egy napelemes rendszerét! Én a tavalyi évben így döntöttem és nem bántam meg! De mi is ez a rendszer és miért jó döntés az installálása?

Az úgynevezett fotovoltaikus rendszerek olyan berendezések együttesét jelöli, amelynek segítségével a napsugárzásból a háztartásban is használható elektromos áramot nyerhetünk. Ehhez egyrészt szükség van a tetőn elhelyezett napelemekre, másrészt az ehhez csatlakoztatott inverterre. A napelemek részecskéi a Nap elektromágneses sugárzásának hatására mozgásba jönnek és elektromos áramot indukálnak. Az így kapott egyenáramot az inverter a Magyarországon szabványos 230 Voltos, 50 Hz-es váltóárammá alakítja át, amelyet így már hasznosítani lehet bármelyik háztartásban. Egy helyesen megtervezett napelemes rendszer esetén búcsút inthetünk a villanyszámláknak, sőt, ha a hálózat alkalmas rá, még akár vissza is tölthetünk energiát. Belefutottam egyébként egy hasznos weboldalba, ahol minden információt megtaláltam a napelemek pályázatok, tervezés és kivitelezés témakörében.

A tervezés folyamata egy helyszíni felméréssel kezdődik, amikor kiderül, hogy egyáltalán alkalmasak-e a körülmények egy ilyen rendszer telepítéséhez. Minek kell stimmelni? Többek között a tetőszerkezetnek, aminek elég erősnek kell lenni, hogy elbírja a paneleket. Fontos a ház tájolása, hogy az év minden szakaszában megfelelő mennyiségű napsütés érhesse a cellákat. Legjobb, ha déli, vagy dél-keleti, dél-nyugati tájolású az ingatlan. Lényeges még a tető dőlésszöge, mert ez is befolyásolja a berendezés hatásfokát. Ezen kívül fontos, hogy ne árnyékolja folyamatosan a napelemeket semmi, hiszen ez megint jelentősen lerontaná a hatásfokot. Amennyiben pedig nem alkalmas a lakóépület a panelek telepítésére akkor se ijedjünk meg, hiszen megfelelő körülmények között lehetőség van a földre is kiépíteni egy ilyen rendszert, csupán az ideális hely és állványzat kell hozzá.

Ejtsünk néhány szót a piszkos anyagiakról, hiszen valójában még mindig ez a legfőbb oka, hogy itthon még mindig nem tekinthető igazán elterjedtnek a berendezés használata. Egy 2,4 kW teljesítményű napelem rendszer telepítése például ~1 400 000 forinttól kezdődik, függően a felhasznált alapanyagoktól. Ez magába foglalja a felmérést, a tervezést és a kivitelezést, továbbá természetesen az alapanyagokat is. Ez egy kisebb háztartás éves fogyasztását képes fedezni, a várható éves termelése ugyanis 2.760 kWh, amely forintosítva egy évben ~105 000 forintot, havonta pedig ~9000 forint spórolást jelent. Ezekből az adatokból kiindulva tehát megközelítőleg 10-11 év alatt fizetődne ki a beforgatott összeg.

Ha ezt nincs lehetőségünk egyben finanszírozni, létezik más megoldás. Ugyan nem vissza nem térítendő az igényelhető támogatás, de kellően hosszú futamidőre vehető fel, kamatmentes hitelként, így mégsem ró elviselhetetlen terheket a hétköznapi családok vállára. A támogatás mértéke 500 000 és 10 000 000 forint között lehet, a belevágáshoz pedig 10% önerőre van szükség. Az MFB ezt a fajta kölcsönt kimondottan a háztartások energetikai fejlesztésének ösztönzésére hirdette meg. Ha gondolkozol hasonló beruházáson érdemes lehet még most beleugrani, nehogy lekésd az akciót!